iStock_000005900018Small
vrtna zemljapresejana vrtna zemlja

Zemlja

Na voljo imamo več mešanic zemelj za različne potrebe
– Fino sejana zemlja 0-16mm 30,00€ +ddv/m3
– Zemlja za zelenico 0-16mm (dodatek mivka) 35,00€+ddv/m3
– Zemlja za vrt 0-16mm (dodatek mivka in uležan konjski gnoj) 40,00€+ddv/m3

Minimalno naročilo 1,5m3. Cena dostave je odvisna od vaše lokacije.

Opis izdelka

Dobra vrtna zemlja je temelj vsakega vrta. Pred nakupom zemlje, je nujno potrebno pogledati lego hiše in podlago na katero se bo zemlja nasula. Pri upoštevanju teh informacij, se vam lahko po izbiri naredi idealna zemeljska mešanica.

Pri senčni legi se ponavadi zadržuje vlaga. Tako, da v takih primerih moramo poskrbeti, da zemlja in preveč ilovnata, ampak pretežno prodnata, da voda lepše odteka. V primeru, da že imate ilovnato zemljo na senčni legi in da imate problem z mahom zaradi preveč vlage, pa se lahko izboljša zračnost zemlje z mivko (kremenčevim peskom). Na tak način poskrbimo, da se bogati zemlja s kremenčevim peskom vsaj enkrat letno, da zagotovimo dovolj zračnosti.

Pri sončni legi, pa mora zemlja vsebovati več ilovice, saj pri preveč prodnati strukturi zemlje, vsa voda odteče čez zemljo, še preden se rastline in trata napojijo. V primeru, da že imate preveč prodnato zemljo na sočni legi, je potrebno zgornji sloj zemlje zamenjati z bolj kompostirano zemljo, ki zadržuje vlago.

Zemlja za zelenico, oziroma travni tepih:
Preden se odločimo urediti zelenico na parceli je potrebno vedeti kakšno trato bomo imeli. Če bomo trato sejali, ali pa položili travne zvitke (travno rušo, ali tepih).
V primeru sejanja trate je potrebno mešanico pripraviti tako, da bo v času kaljenja semena, zgornja površina vedno vlažna, zato potrebujemo več komposta in šotnih pripravkov, ki bomo zadrževali vlago, ampak se bodo sčasoma sprali iz zemlje, ker ko trata odraste, bo dodatno zadrževanje vlage privedlo k pojavi mahu.
V primeru polaganje travne ruše, pa moramo poskrbeti, da se bo travna ruša, oziroma t.i. travni tepih, čim prej ukoreninil v pripravljeno podlago. Zato moramo poskrbeti, da zgornji sloj zemlje ostane rahel, skozi cel čas postopka ukorenitve travnega tepiha. To najlažje rešimo z mešanico zemlje in posebne mivke, ki posrbi za zračnost tal.
Na voljo imamo tudi zemeljsko mešanico za zelenjavni vrt z dodatkom konjskega gnoja, tako vam ni potrebno dodajati nobenih dodatkov, vsaj eno leto.

Grobo sejana zemlja 0-32mm: uporablja se za dvig terena oz. tam kjer potrebujemo višino ali za grobo nasutje

Fino presejana zemlja 0-16mm: fino nasujte za vrt in okolico, primerna za fino planiranje in ureditev nivojev, podlaga za polaganje travne ruše, travni tepih ali sejanje trate

Zemlja za zelenice 0-16mm: uporablja se kot profesionalna podlaga za polaganje travne ruše (travnega tepiha) ali za sejanje trate. Primerna tudi za dosejevanje trave.

Zemlja za vrt: zemlja za vrt se uporablja za izgradnjo zelenjavnega vrta, izgradnjo gred, zasaditev okrasnih rastlin, žive meje, balkonskega cvetja…